Kullanıcı Kabul Testi (UAT) ne demektir?
Kullanıcı kabul testi (UAT) yazılım test sürecinin son aşamasıdır. UAT sırasında, gerçek yazılım kullanıcıları spesifikasyonlara göre gerçek dünya senaryolarında gerekli görevleri yerine getirebilmek için yazılımı test eder.
UAT, yeni geliştirilen yazılım piyasaya sürülmeden önce gerçekleşmesi gereken nihai ve kritik yazılım proje prosedürlerinden biridir.
UAT, beta testi, uygulama testi veya son kullanıcı testi olarak da bilinir.
UAT, yazılımı internet üzerinden ücretsiz bir beta deneme için kullanılabilir hale getirerek veya gerçek yazılım kullanıcılarından oluşan bir kurum içi test ekibi oluşturarak uygulanabilir.
- Planning: UAT stratejisi, planlama aşamasında özetlenir.
- Designing test cases: Test durumları, yazılımın gerçek dünya kullanımındaki tüm işlevsel senaryolarını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Test sürecini test edenler için daha kolay hale getirmek için basit anlaşılabilir bir dil ile tasarlanmalıdır.
- Selection of testing team: Test ekibi gerçek dünyadaki son kullanıcılardan oluşur.
- Executing test cases and documenting: Test ekibi, tasarlanan test durumlarını gözden geçirir. Tüm hatalar ilgili yorumlar içeren bir test belgesine kaydedilir
- Bug fixing: Test ekibinin bulduğu hatalara tepki olarak yazılım geliştirme ekibi, yazılımı hatasız hale getirmek için kod üzerinde son ayarlamalar yapar.
- Sign-off: Bütün hatalar giderildiğinde, test ekibi yazılım uygulamasını kabul ettiğini belirtir. Bu, uygulamanın kullanıcı gereksinimlerini karşıladığını ve piyasaya sürülmeye hazır olduğunu gösterir..
UAT önemlidir, çünkü gerekli işletme fonksiyonlarının gerçek dünya koşullarına ve kullanıma uygun bir şekilde çalıştığını göstermeye yardımcı olur.