1. Anasayfa
  2. Dbmoto-replikasyon

DBMoto, Gerçek Zamanlı Veri Replikasyonu-1


0

Bundan Önceki makalemizde Dbmoto programının nasıl kurulacağı, hangi alanlarda kullanabileceğini  ve replikasyon yöntemlerine yer vermiştik.  Bu makalemde Dbmoto üzerinden iki farklı database sunucu olan SQL ve DB2 arasında Gerçek zamanlı Mirroring, Full Refresh replikasyon yöntemlerini inceleyeceğiz.

Dbmoto Enterprise Manager’i açarak Source(kaynak) Belirliyoruz.


Resim–2

Bir Kaynak(Source) ismi belirliyoruz. Replikasyon yapmak istediğimiz Veritabanı sunucusunu seçtikten sonra Bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim–3

Bağlanacağımız SQL sunucusunun ip adresi veya ismini belirtiyoruz. Bağlanacağımız veritabanı sunucusunda bulunan ilgili database de owner yetkisine sahip kullanıcı adı ve şifresini belirtip bir test edip bir sonraki adıma geçiyoruz


Resim–4

Bir sonraki adımda veritabanı sunucumuza bağlanmak için SQL Server authentication seçiyorum; ilgili database de owner yetkisine sahip kullanıcı adı ve şifresini belirtip SQL Server de gerekli agent yüklü olmadığını verify ile kontrol edip install ‘a basarak agent yükleme işlemini gerçekleştiriyorum


Resim–5

Bir sonraki adımda bağlı bulunduğumuz veritabanı üzerinde veritabanlarını görüyoruz.


Resim–6

Replikasyon için gerekli tabloları seçiyorum. Bir sonraki adıma next diyerek devam ediyorum


Resim–7

Source(Kaynak) Tanımlama işlemini finish diyerek tamamlıyoruz.

 

Resim-8

Targets(Hedef) Üzerine sağ tıklayıp New Connection dedikten sonra bağlanacağımız veritabanı sunucusu ve provider belirledikten sonra bir sonraki adıma next diyerek devam ediyoruz.


 Resim-9

Resimde görüldüğü gibi source olarak db2’in ip adresini ve veritabanında owner yetkisine sahip kullanıcı adı ve parolayı database ismini port numarasını belirterek test butonuna tıklıyorum işlem başarılı ve bir sonraki adıma next diyerek devam ediyorum

Â

 Resim-10

DB2 üzerinde logları oluşturmak için evet diyorum ve db2 için gerekli agenti install butonuna tıklayarak yükleme işlemini gerçekleştirip bir sonraki adıma next diyerek devam ediyorum


Resim-11

Db2 üzerinde bağlandığımız veritabanlarını görüyoruz. Replikasyon işlemi için gerekli tabloları seçip next diyerek devam ediyoruz.


Resim-12

Finish diyerek targets(hedef) veritabanı sunucumuzu dbmoto enterprise managerimize eklemiş bulunmaktayım bundan sonraki işlemde bu veritabanı sunucuları için bir replikasyon görevi tanımlayacağız.


Resim-13

Data ve Source belirledikten sonra replikasyon işlemini gerçekleştirmek için gerekli adımları birlikte uygulayalım Resim–14 Create new replication ‘a tıklayalım.


Resim-14

Bir replikasyon ismi ve replikasyon modunu belirliyorum. Ben Continuous Mirroring yönetimini şeçip next diyerek devam ediyorum


Source(Kaynak)’taki replikasyon yapmam gereken tabloyu seçiyorum. Next diyerek devam ediyorum


Resim-16

Target(Hedef)’teki replikasyon yapmam gereken tabloyu seçiyorum. Next diyerek devam ediyorum


Tablolar arasındaki column namelari eşleştirme işlemi gerçekleştiriyorum. Dbmoto bu işlemleri otomatik ve manuel olarak yapabilmektedir.

 

 Oluşturmuş olduğum replikasyon metotlarını replikasyon türüne göre scheduler edebiliriz. Ben Default halde bırakıp next diyerek devam ediyorum


Finish Diyerek Replikasyon Metotlarını da oluşturduktan sonra senaryo gereği 2 veritabanı sunucusu üzerinde bir takım işlemler yapalım.


Resim-20

Dbmoto Enterprise Manager’i kullanarak kaynak olarak belirlediğim personel tablosunu açıyorum. İsterseniz bu işlemi SQL SERVER management studio aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.


Resim-21

SQL Server Anket Database’inde bulunan personel tablosuna bir insert işlemi gerçekleştiriyorum.


İnsert işlemini gerçekleştirdikten sonra DB2 Server’da Personel tablosunu açıp replikasyon işleminin tamamlandığını görüyoruz. Bu insert işleminin db2 Control Center açarak gerçekleşip gerçekleşmediğini görebiliriz.


15 yılı aşkın bir süredir Bilgi Teknolojileri sektörünün içerisindeyim. Bilişim sektörü ile alakalı farklı eğitimler sertifikalar edinerek bu sektör içerisin de son 12 yıldır profesyonel olarak çalışmaktayım. Yeditepe Üniversitesi Makine bölümü ve Eskişehir Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe kurumsal firmalarda, pek çok farklı pozisyonlarda görev aldım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir